Królewicz

4.98 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wyborny!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szkl mąki
    ¾ szkl cukru
    2 łyżki ciepłego miodu
    1 niepełna łyżka sody
    1 łyżka kakao
    1 jajko
    15 dag margaryny

    Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    Łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    3 szkl mleka
    0,5 kostki masła
    ¾ szkl cukru
    Cukier waniliowy
    Budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.98 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:Z podanych składników zarobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części i upiec osobno w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 2. Biszkopt:Z podanych składników ubić biszkopt i upiec w tej samej blaszce co ciasta kruche.
  • 3. Masa budyniowa:2 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. W pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Gorącym budyniem przekładać placki.
  • 4. Przełożenie:
    Placek kruchy – budyń – biszkopt – budyń – placek kruchy – polewa
  • 5. Blaszka o wymiarach:25x40cm

Porady

Można wzbogacić smak placka dodając do biszkoptu 1 łyżkę mielonej sypkiej kawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować