krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo - czosnkowym

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Jeśli lubicie szpinak, spróbujcie, bardzo, bardzo polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto ziemniaczane:
    około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
    3/4 - 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)
    2 małe jaja lub 1 duże
    2 średnie cebule
    sól, pieprz
    mąka do obtaczania kotletów
    farsz:
    400 gramów mrożonego szpinaku
    3 kopiaste łyżki drobno startego pikantnego żółtego sera
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    4 - 5 ząbków czosnku
    sól, pieprz
    dip:
    duży jogurt naturalny
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo - czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić w rondlu, dodać olej, gotować na małym ogniu do jak największego zredukowania soku.
    Następnie do szpinaku dodać sól (uważajmy, by nie przesadzić, bo dodajemy również ser żółty), pieprz i zmiażdżony czosnek, pogotować wszystko chwilkę mieszając, następnie szpinak zasypać najpierw jedną łyżką mąki, wymieszać do zgęstnienia, a potem drugą i czynność powtórzyć. Do szpinaku dosypywać stopniowo ser, mieszać dokładnie. Farsz schłodzić.
  • xxx 2. Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.

    Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, odsączyć z oleju, dodać do ziemniaków.
    Do ziemniaków i cebuli wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki.

    Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je na omączonej dłoni, w środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu, formujemy "zawiniątko", przykrywamy drugim rozpłaszczonym, mniejszym kawałkiem ciasta, formujemy owalny placuszek, obtaczamy w mące i smażymy na złoto, na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
  • 3. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę, mieszamy wszystko.
    Dipem polewamy krokiety, smacznego :)

Porady

Zamiast jogurtu możemy użyć śmietany. Do masy szpinakowej możemy również dodać twaróg lub ser feta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować