Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4.5 (196 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Doskonała alternatywa dla osób, które nie przepadają za krokietami z kapustą i grzybami leśnymi. ;)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA CIASTO NALEśNIKOWE::
    - mleko 1,5%: 1 szklanka
    - mąka pszenna luksusowa: 1.5 szklanki
    - oliwa z oliwek, olej: 50 mililitrów
    - sól morska (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - jajka od kury: 2 sztuki
    SKłADNIKI NA FARSZ::
    - ziemniaki surowe: 1 kilogram
    - boczek wędzony chudy: 300 gramów
    - szczypiorek siekany: 1 pęczek
    - cebula czerwona posiekana: 1 sztuka
    - cebula biala , drobno posiekana: 0.5 sztuki
    - jajko świeże: 1 sztuka
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - Sól, pieprz czarny mielony do smaku: 2 szczypty
    - czosnek ząbek (posiekany): 1 ząbek
    SKłADNIKI NA SOS::
    - pieczarki świeże duże: 400 gramów
    - serek topiony pieczarkowy: 100 gramów
    - śmietana 12% lub 18%: 400 mililitrów
    - pieprz kolorowy świeżo zmielony: 1 szczypta
    - sól morska gruba: 0.5 łyżeczki
    - lubczyk: 1 szczypta
    - czosnek ząbki: 2 ząbki
    - masło (zimne): 50 gramów
    DODATKOWO::
    - jajko kurze,: 1 sztuka
    - bułka tarta około: 1 szklanka
    - oliwa do smażenia: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, w mundurkach. Następnie zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
    Miksujemy na gładką masę.

    Z boczku odkrawamy tak zwaną 'podeszwę', następnie kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na suchej patelni. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać,
    dodajemy drobno posiekaną cebulę, gałkę muszkatołową, ząbek czosnku, pieprz oraz sól.

    Kiedy mięso lekko przestygnie, mieszamy je z ziemniakami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, gałkę muszkatołową oraz jajko.

    Nadzienie odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 2. Do miski wbijamy dwa jajka i dodajemy pół łyżeczki soli. Jajka ubijamy lekko, aż podwoją swoją objętość, następnie dodajemy mleko oraz oliwę.

    Powoli dosypujemy mąki, aż ciasto naleśnikowe odrobinę zgęstnieje.

    Naleśniki smażymy na suchej patelni (tak, żeby były raczej blade), przekładamy na talerz.

    Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Podsmażone grzyby przekładamy do garnuszka,
    dolewamy śmietanę. Wstawiamy na niewielki płomień.
  • 3. Na każdy naleśnik nakładamy 2 łyżki farszu, rozprowadzamy po całej powierzchni zachowując około jednego centymetra czystych boków.
    Zwijamy jak krokiety.

    Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy na średnim ogniu. Krokiety obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.

    Do sosu dodajemy serek, starte ząbki czosnku, pieprz, sól, lubczyk i dokładnie mieszamy.

    Gotowym sosem polewamy chrupiące krokiety. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka Gałka muszkatołowa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować