Krokiety ziemniaczane z mięsnym farszem

4.5 (140 ocen)

  • 45 min

Podane z surówką stanowią pyszny obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    Ok. 2 szklanek mąki pszennej
    Łyżeczka soli
    Łyżeczka pieprzu

    Farsz:
    Ok. 500 g mięsa wieprzowego
    2 cebule
    1 mała czerstwa bułka
    Sól
    Pieprz

    Panierka:
    Bułka tarta
    2 jajka
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety ziemniaczane z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ubieramy i gotujemy w osolonej wodzie do średniej miękkości. Wystudzone przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę, sól i pieprz i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Mięso po ugotowaniu w osolonej wodzie mielimy. Cebulę ubieramy i kroimy w piórka. Przysmażamy na patelni i dodajemy do mielonego mięsa. Czerstwą bułkę namaczamy w wywarze mięsnym i dodajemy do masy mięsnej. Pieprz i sól dodajemy do smaku. Masę mięsną wyrabiamy rękoma.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, wykrawamy prostokąty, nakładamy farsz i zlepiamy.
  • 4. Jajka rozbijamy i dodajemy mleko. Uformowane krokiety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować