400 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżeczki papryki w proszku-ostrej i słodkiej
sól, pieprz, Warzywko
po 9-10 kostek żółtego sera i szynki lub wędzonki wiejskiej
olej do smażenia i bułka tarta do panierowania
Krokiety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki podusić widelcem, dodać jajko, bułkę tartą, sół, pieprz, paprykę w pr.,Wyrobić na masę. Pokroić ser i szynkę w kostki 1x1c. Porcję masy rozpłaszczyć ręką włożyć na środku po kostce sera i szynki, zlepić, uformować kulkę, spłaszczyć i opanierować w bułce. Obsmażyć na oleju z dwóch stron. Z masy wychodzi ok. 9-10 sztuk krokietów. Podawać ciepłe zze szpinakiem lub surówką i sosem pieczarkowym jako danie obiadowe a z sałatą jako przystawkę.
Komentarze