Krokiety ziemniaczane

5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy nie mam pomysłu na obiad, a zostają mi ziemniaki z poprzedniego dnia, serwuję rodzinie takie oto krokiety. Są wyśmienite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zajadają się nimi mąż i dwaj dorastający

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 6 jajek
    ● 1/2 szkl. mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1/2 pęczka szczypiorku
    ● sól, pieprz
    ● świeża lub suszona bazylia
    ● gęsta śmietana
    ● łyżeczka musztardy
    ● bułka tarta
    ● olej
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety ziemniaczane 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy, a gdy ostygną, przepuszczamy przez maszynkę. Do ziemniaków dodajemy 1 jajko i obie mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią i wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 2. Przygotowujemy farsz: 4 jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz, musztardę i kilka łyżek śmietany, ale nie za dużo, żeby farsz nie był za rzadki.
  • 3. Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie, nieduże placki. Na środek nakładamy trochę farszu i sklejamy, nadając owalny, wydłużony kształt.
  • 4. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron smażymy krokiety na złoty kolor.

Porady

● Krokiety wyśmienicie smakują z sosem pieczarkowym. ● Farsz do krokietów możemy zrobić z tego, co akurat mamy pod ręką, np. z szynki i ostrego żółtego sera oraz podduszonych pieczarek. Doskonałe jest także nadzienie z kapusty, takie jak na pierogi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować