Krokiety można jeść na ciepło z barszczem czerwonym lub keczupem. Można je zabrać do szkoły lub pracy, ponieważ równie pyszne są jedzone na zimno.
50 min
Składniki:
(składniki na 20 szt.)
3 jajka
ok. 1l. gazowanej wody,
ok. 0,5l. mleka
łyżeczka soli
ok. 0,5kg. mąki
20 plasterków żółtego sera typu Gouda
20 plasterków szynki konserwowej
ok. 0,5kg bułki tartej
olej do smażenia
Krokiety z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Wymieszaj jajka, wodę gazowaną, mleko, mąkę i sól. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Usmaż 20 naleśników. Nie wyrzucaj reszty ciasta! Będzie jeszcze potrzebne.
2.Na naleśniki układaj szynkę i ser, a następnie zawijaj formując krokiety. Do reszty ciasta naleśnikowego dodaj troszkę wody. Zwinięte krokiety maczaj w cieście i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju do czasu, aż nabiorą ładnego koloru.
SMACZNEGO!!!
Porady
Ja zawszę robię większą ilość tych krokietów i je mrożę.
Komentarze