Krokiety z szynką i serem

4.49 (159 ocen)

  • 50 min

Krokiety można jeść na ciepło z barszczem czerwonym lub keczupem. Można je zabrać do szkoły lub pracy, ponieważ równie pyszne są jedzone na zimno.

  • 50 min

Składniki:

  • (składniki na 20 szt.)
    3 jajka
    ok. 1l. gazowanej wody,
    ok. 0,5l. mleka
    łyżeczka soli
    ok. 0,5kg. mąki
    20 plasterków żółtego sera typu Gouda
    20 plasterków szynki konserwowej
    ok. 0,5kg bułki tartej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Przystawki

Krokiety z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Wymieszaj jajka, wodę gazowaną, mleko, mąkę i sól. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Usmaż 20 naleśników. Nie wyrzucaj reszty ciasta! Będzie jeszcze potrzebne.
  • 2. Na naleśniki układaj szynkę i ser, a następnie zawijaj formując krokiety. Do reszty ciasta naleśnikowego dodaj troszkę wody. Zwinięte krokiety maczaj w cieście i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju do czasu, aż nabiorą ładnego koloru.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Ja zawszę robię większą ilość tych krokietów i je mrożę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować