Krokiety z porem

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Krokiety z porem to niespotykana i szybka do zrobienia potrawa. To zaskakujące połączenie prostych składników. Moja rodzina je uwielbia!

Składniki:

  • Naleśniki:
    ● szklanka mąki
    ● 2-3 jajka
    ● 2 szklanki mleka lub wody
    ● sól
    Farsz:
    ● puszka kukurydzy
    ● 2 niewielkie pory
    ● sól
    ● pieprz
    Oraz:
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy naleśniki:
    mąkę wsypujemy do mleka lub wody. Dodajemy jajka i szczyptę
    soli. Miksujemy. Na patelni
    rozgrzewamy olej i smażymy
    naleśniki.
  • 2. Farsz: pory obieramy z zewnętrznych
    warstw, myjemy
    i kroimy w 2-mm talarki. Dusimy
    ok. 10 minut na patelni pod
    przykryciem, podlewając wodą,
    aż staną się miękkie. Wsypujemy
    osączoną kukurydzę,
    mieszamy i jeszcze chwilę dusimy
    (2-3 minuty). Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
    Studzimy.
  • 3. Na naleśniki nakładamy farsz
    i zwijamy krokiety. Zanurzamy
    w rozkłóconym jajku i obtaczamy
    w bułce tartej. Smażymy na
    złoty kolor.

Porady

● Do farszu możemy dodać trochę startego żółtego sera. Nadzienie będzie wówczas bardziej zwarte, a potrawa sycąca i pożywniejsza. ● Smak porów można wzbogacić, dodając rozdrobnionego tuńczyka w oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować