Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowo smaczna odmiana krokietów.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,2 kg małych pieczarek
    15 dag miękkiego żółtego sera
    1 spora cebula
    garść natki pietruszki
    sól, pieprz mielony, maggi
    2 jajka
    1 szkl mleka
    1 szkl wody mineralnej gazowanej
    mąka - tyle ile zabierze - ciasto mam mieć konsysyencję smietany
    mała łyżeczka majeranku
    mała łyżeczka słodkiej papryki
    odrobina ostrej papryki
    masło klarowane do pieczarek
    sól
    2 jajka + bułka tarta do panierowania
    olej + 1 łyżka masła klarowanego do obsmażenia

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z pieczarkami i serem-ciasto naleśnikowe 1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 15 min. a następnie smażymy naleśniki (powinno być 9-10szt).
  • Krokiety z pieczarkami i serem-farsz 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, przysmażamy cebulkę, wkładamy pieczarki i smażymy do odparowania soku i lekkiego przyrumienienia.
  • Krokiety z pieczarkami i serem-przed panierowaniem 3. Wkładamy starkowany ser i smażymy do rozpuszczenia się sera. Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę pieczarek. Składamy w kopertę, panierujemy (bułka-jajko-bułka) i smażymy na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy