1,2 kg małych pieczarek
15 dag miękkiego żółtego sera
1 spora cebula
garść natki pietruszki
sól, pieprz mielony, maggi
2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl wody mineralnej gazowanej
mąka - tyle ile zabierze - ciasto mam mieć konsysyencję smietany
mała łyżeczka majeranku
mała łyżeczka słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
masło klarowane do pieczarek
sól
2 jajka + bułka tarta do panierowania
olej + 1 łyżka masła klarowanego do obsmażenia
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 15 min. a następnie smażymy naleśniki (powinno być 9-10szt).
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, przysmażamy cebulkę, wkładamy pieczarki i smażymy do odparowania soku i lekkiego przyrumienienia.
3.Wkładamy starkowany ser i smażymy do rozpuszczenia się sera. Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę pieczarek. Składamy w kopertę, panierujemy (bułka-jajko-bułka) i smażymy na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor.
Komentarze