Krokiety z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Za rok wychodzę za mąż więc uczę się gotować i dobrze mi to wychodzi.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 1/2 szkl. mąki pszennej
    ● 5 jajek
    ● 20 dag pieczarek
    ● 3 łyżki jogurtu naturalnego
    ● szczypiorek
    ● sól, pieprz
    ● jajko i bułka tarta do panierowania
    ● olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy. Odcedzamy
    i przeciskamy przez praskę
    lub przepuszczamy przez maszynkę
    do mięsa. Wbijamy
    jajko i dodajemy obie mąki.
    Wyrabiamy jednolite ciasto.
  • 2. Farsz: 4 jajka gotujemy na
    twardo. Studzimy, obieramy
    i drobno kroimy. Szczypiorek
    drobno siekamy. Pieczarki
    kroimy w plasterki. Smażymy
    na oleju, od czasu do czasu
    mieszając, aż odparują. Mieszamy
    z jajkami i szczypiorkiem.
    Dodajemy jogurt. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy
    na średniej grubości
    placek. Kroimy w prostokąty.
    Na każdy nakładamy
    po łyżce farszu i zwijamy (dokładnie
    zlepiamy boki, aby
    farsz nie wypłynął). Krokiety
    panierujemy w rozkłóconym
    jajku i bułce. Smażymy w dużej
    ilości oleju na rumiano.

Porady

RADY Beaty Stosik Podajemy na ciepło. Dobrze smakują z keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Krokiety z pieczarkami

To może cię zainteresować