Krokiety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy
i gotujemy. Odcedzamy
i przeciskamy przez praskę
lub przepuszczamy przez maszynkę
do mięsa. Wbijamy
jajko i dodajemy obie mąki.
Wyrabiamy jednolite ciasto.
2.Farsz: 4 jajka gotujemy na
twardo. Studzimy, obieramy
i drobno kroimy. Szczypiorek
drobno siekamy. Pieczarki
kroimy w plasterki. Smażymy
na oleju, od czasu do czasu
mieszając, aż odparują. Mieszamy
z jajkami i szczypiorkiem.
Dodajemy jogurt. Doprawiamy
solą i pieprzem.
3.Ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy
na średniej grubości
placek. Kroimy w prostokąty.
Na każdy nakładamy
po łyżce farszu i zwijamy (dokładnie
zlepiamy boki, aby
farsz nie wypłynął). Krokiety
panierujemy w rozkłóconym
jajku i bułce. Smażymy w dużej
ilości oleju na rumiano.
Porady
RADY Beaty Stosik
Podajemy na ciepło. Dobrze smakują z keczupem.
Komentarze