Krokiety z orzechową nutą

4.49 (189 ocen)

Krokiety podajemy na ciepło. Lubię jeść je z dodatkiem ketchupu. Polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka mleka,
    - 1 szklanka mąki,
    - 1 duże jajko,
    - 1/4 łyżeczki soli,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 2 łyżki oleju,

    Farsz pieczarkowy:
    - 0,5 kg pieczarek,
    - 1 cebula,
    - Sól, pieprz,
    - 150-200g sera żółtego,
    - Pęczek natki pietruszki,

    Dodatkowo:
    - Jajko do panierki,
    - Około3/4 szklanki orzechów mielonych do panierki,
    - 1 łyżka bułki tartej do panierki,
    - Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z orzechową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nakładanie nadzienia 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Porcjami wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
    Na gotowe naleśniki nakładamy farsz pieczarkowy. Całość panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a później w orzechach wymieszanych z bułką tartą.

    Smażymy krokiety na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
  • 2. Farsz:
    Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do cebuli. Smażymy do miękkości doprawiając do smaku. Miedzy czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Gotowe pieczarki mieszamy z serem oraz z pokrojoną natką pietruszki.
    Farszem napełniamy naleśniki. Zwijamy, formując krokiety.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Panierka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować