Krokiety z mięsem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na naleśniki zmiksować razem na gładką masę. Ilość mąki jest orientacyjna. Należy jej dodać tyle aby ciasto miało leistą ale lekko gęstą konsystencję. Rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Smażyć cienkie naleśniki na złoto.
2.Łopatkę ugotować z wywarze warzywnym z dodatkiem soli do miękkości. Ostudzić. Cebulę poszatkować w drobniutka kostkę i zeszklić na oleju. Mięso zmielić w maszynce. Dodać podsmażona cebule i zmielone orzechy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chilli.
3.Na naleśniki wyłożyć cienką warstwę farszu mięsno-orzechowego. Boki naleśników zawinąć do środka i zrolować. Smażyć na złoto z dwóch stron. Serwować z sosem pomidorowo-paprykowym lub czosnkowym.
Porady
Krokiety serwuję bez panierki z jajka i bułki tartej. Taka wersja jest mniej kaloryczna i zdrowsza.
Komentarze