Krokiety z mięsem i orzechami

0 (0 ocen)

Pyszne krokiety z orzechową nutą. Pikantnie doprawione i wypełnione po brzegi pysznym farszem.

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    *średnia cebula
    *500g łopatki
    *1l wywaru warzywnego
    *100g mielonych orzechów włoskich
    *sól, pieprz, papryczki chilli

    Składniki na naleśniki:
    *350 ml mleka
    *50 ml wody gazowanej
    *2 jaja
    *około 300 g mąki pszennej
    *szczypta soli
    *1 łyżka oleju
    *olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z mięsem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki zmiksować razem na gładką masę. Ilość mąki jest orientacyjna. Należy jej dodać tyle aby ciasto miało leistą ale lekko gęstą konsystencję. Rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Smażyć cienkie naleśniki na złoto.
  • 2. Łopatkę ugotować z wywarze warzywnym z dodatkiem soli do miękkości. Ostudzić. Cebulę poszatkować w drobniutka kostkę i zeszklić na oleju. Mięso zmielić w maszynce. Dodać podsmażona cebule i zmielone orzechy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chilli.
  • 3. Na naleśniki wyłożyć cienką warstwę farszu mięsno-orzechowego. Boki naleśników zawinąć do środka i zrolować. Smażyć na złoto z dwóch stron. Serwować z sosem pomidorowo-paprykowym lub czosnkowym.

Porady

Krokiety serwuję bez panierki z jajka i bułki tartej. Taka wersja jest mniej kaloryczna i zdrowsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować