Krokiety z kurkami

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Większość potraw wymyślam sama. W kuchni chętnie krzątają się też moi synowie, którzy pomagają mi w gotowaniu.

Składniki:

  • ● 1/2 kg kurek
    ● 3 łyżki bułki tartej
    ● cebula
    ● 10 dag słoniny
    ● natka pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2 łyżki masła
    Naleśniki: 1,5 szkl. mąki
    ● 1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej
    ● 3/4 szkl. mleka
    ● białko
    ● szczypta kurkumy
    ● 1/2 łyżeczki proszku do piecz.
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki myjemy, gotujemy
    kilka minut, studzimy i mielimy.
    Słoninę kroimy w małą
    kostkę, wytapiamy. Na
    tłuszczu podsmażamy pokrojoną
    w kostkę cebulę i grzyby. Mieszamy
    z posiekaną
    natką
    i bułką tartą. Doprawiamy do
    smaku solą i pieprzem.
  • 2. Z mąki, mleka i wody robimy
    ciasto. Odstawiamy na 20 minut.
    Wsypujemy proszek i kurkumę.
    Ubijamy pianę z białka, mieszamy
    z ciastem. Smażymy naleśniki.
    Nakładamy farsz i zwijamy.
    Krokiety wkładamy do naczynia
    żaroodpornego, na nich kładziemy
    wiórki masła. Zapiekamy
    15 minut w temp. 160 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować