Krokiety z kiszoną kapustą i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta naleśnikowego:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 szklanki). Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju roślinnego.
Wykonanie farszu:
Kapustę kiszoną ugotować , ostudzić, odcedzić i wycisnąć. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę , podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną kapustę. Wszystko dokładnie podgrzać i doprawić solą pieprzem i wedetą.
Usmażone naleśniki przekroić na pół. Parówkę pokroić na 4 części Na środek naleśnika kładziemy ostudzony farsz, na farsz parówkę i u góry jeszcze troszeczkę farszu. Całość zawijamy w rulon.
Tak przygotowane krokiety obtaczamy w panierce ( ja robię ją z jajka wody lub mleka i mąki ) a potem w bułce tartej. Krokiety smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju
Komentarze