Krokiety z kaszą gryczaną i pieczarkami

4.49 (196 ocen)

  • Łatwy

Oto moja propozycja na proste i bardzo smaczne nadzienie do krokietów z nutką czosnku, sycące i lekkie zarazem.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - mleko: 1 szklanka
    - woda: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    FARSZ:
    - kasza gryczana- woreczek: 100 gramów
    - pieczarki duże: 8 sztuk
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 4 szczypty
    - olej: 1 łyżeczka
    PANIERKA:
    - bułka tarta: 5 łyżek
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kaszą gryczaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z kaszą gryczaną 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą w misce czyli- mleko, wodę, jajko, mąkę, kurkumę, sól i olej. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Smażymy na teflonowej patelni ( wtedy nie musimy już dodawać oleju). Wychodzi około 6 sztuk.
  • Krokiety z pieczarkami i kaszą gryczaną 2. Kaszę w woreczku gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut, odsączamy. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażany na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem , dodajemy kaszę,doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy naleśniki, zawijamy je w kształt krokietów, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kasza gryczana Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować