Bardzo smaczne krokiety z bogatym farszem z kaszy gryczanej, twarogu, boczku z cebulą. Idealne z kubkiem czystego barszczu
Składniki:
100 g kaszy gryczanej
100 g boczku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 g twarogu półtłustego
10 naleśników
Sól i pieprz czarny mielony
Do panierowania:
1 duże jajko + mleko
Bułka tarta
Do smażenia:
Olej rzepakowy
Krokiety z kaszą gryczaną, boczkiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Boczek pokroić drobniutko, wsypać na patelnię i smażyć na małym ogniu aż się wytopi. Wrzucić posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko przesmażyć i zdjąć z ognia.
Wrzucić ugotowaną i przestudzoną kaszę gryczaną, wymieszać. Wystudzić całkowicie.
Następnie dodać pokruszony twaróg, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na każdy naleśnik nakładać sporą porcję farszu, rozłożyć równo i zwinąć naleśnik.
Jajka roztrzepać na talerzu z odrobiną mleka, na drugim wysypać bułkę. Naleśniki panierować, kłaść na rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć na złoto, osączać na ręczniku papierowym.
Komentarze