Krokiety z kapustą i mięsem

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Podaję je do barszczu czerwonego.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 2,5-3 szklanki mąki,
    - 3 szklanki mleka,
    - 1 szklanka wody,
    - 2-3 jajek,
    - 2 łyżki oleju,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 0,5 łyżeczki soli

    - Olej do smażenia
    - 2-3 jajka, mąka oraz bułka tarta do panierki



    Nadzienie:
    - Główka kapusty białej,
    - Ugotowane mięso z rosołu,
    - Sól, pieprz,
    - Olej
    - 1 cebula,
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z kapustą i mięsem 1. Ciasto: Mleko wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy mikserem dokładnie. Im dłużej mieszamy tym ciasto będzie pulchniejsze.
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i smażyć , aż wierzch się zetnie , a dół zrumieni. Następnie przewracamy na drugą stronę. Przekładamy na talerz i smażymy następne porcje.
    Usmażone naleśniki nadziewamy farszem i formujemy kształt krokieta.. Ja zawsze nadziewam jednego naleśnika, w czasie gdy smaży się drugi.
  • Krokiety z kapustą i mięsem 2. Krokiety obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. Nadzienie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Następnie kroimy w drobną kosteczkę. Na oleju rumienimy pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę oraz zmielone wcześniej mięso. (Ja mięso obieram z kości i rozdrabniam po prostu w malakserze, tak jest szybciej). Całość chwilę razem smażymy i doprawiamy. I farsz gotowy.
  • Krokiety z mięsem i kapustą 4. Smacznego!

Porady

Farsz do krokietów oczywiście można zrobić na wiele sposobów. Ale najczęściej u mnie w domu gości właśnie ten

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować