Krokiety z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Klasyka w najpyszniejszym wydaniu. Krokiety z kapustą i grzybami idealnie sprawdzą się na pożywny obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 szklanki mąki
    250 ml mleka
    250 ml wody
    3 duże jajka
    1/2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    500 g kapusty kiszonej
    50 g suszonych grzybów
    300 g pieczarek
    1 duża cebula
    sól (do smaku)
    czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
    1/2 łyżki majeranku
    szczypta cukru
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    Dodatkowo:
    3 duże jajka
    1 łyżeczka musztardy
    szczypta soli
    bułka tarta (do panierowania)
    olej (do smażenia)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.
  • 2. Farsz: Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej w gorącej wodzie. Odcedzić (wodę z moczenia zachować). Pokroić na mniejsze kawałki. Kiszoną kapustę przepłukać, odcisnąć i poszatkować. Włożyć wraz z grzybami do garnka, zalać wodą spod grzybów i uzupełnić wodą w takiej ilości, aby kapusta była zakryta. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Odcedzić, usunąć ziela angielskie i liście laurowe. Dokładnie odsączyć. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać szczyptę cukru. Cebulę przełożyć do kapusty z grzybami. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć na mocnym ogniu do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Pieczarki dodać do reszty składników. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • 3. Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu, zwijać w krokieta. Krokiety panierować w roztrzepanym jajku (z dodatkiem soli i musztardy) oraz bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać z barszczem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kapusta Pieczarki

Notka redakcyjna

PP_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować