Krokiety z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki wlewamy tyle wody, aby powstało dość gęste ciasto naleśnikowe. Lekko solimy. Mieszamy z olejem (dzięki temu podczas smażenia placki nie będą przywierały do patelni). Cztery łyżki ciasta odkładamy i rozcieńczamy niewielką ilością wody. Z pozostałego ciasta smażymy cienkie naleśniki.
2.Grzyby (suszone namaczamy na noc) gotujemy do miękkości. Osączamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy.
3.Gotowane mięso oddzielamy od kości i razem z grzybami przepuszczamy przez maszynkę. Doprawiamy przyprawa uniwersalna i pieprzem. Dodajemy cebulę, mieszamy.
4.Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy krokiety. Obtaczamy w cieście i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor.
Komentarze