Krokiety z grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są oszczędne, bo możemy do nich użyć mięsa z rosołu.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    ● 1/2 kg mąki
    ● sól
    ● 3 łyżki oleju
    Farsz:
    ● mięso z ugotowanej 1/2 kury lub kurczaka (może być z rosołu)
    ● duża garść suszonych lub mrożonych grzybów
    ● cebula
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    Oraz:
    ● bułka tarta
    ● olej do smażenia

Krokiety z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki wlewamy tyle wody, aby powstało dość gęste ciasto naleśnikowe. Lekko solimy. Mieszamy z olejem (dzięki temu podczas smażenia placki nie będą przywierały do patelni). Cztery łyżki ciasta odkładamy i rozcieńczamy niewielką ilością wody. Z pozostałego ciasta smażymy cienkie naleśniki.
  • 2. Grzyby (suszone namaczamy na noc) gotujemy do miękkości. Osączamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy.
  • 3. Gotowane mięso oddzielamy od kości i razem z grzybami przepuszczamy przez maszynkę. Doprawiamy przyprawa uniwersalna i pieprzem. Dodajemy cebulę, mieszamy.
  • 4. Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy krokiety. Obtaczamy w cieście i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor.

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy