Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą.
Krokiety z dorsza ze skordalią. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc.
Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop.,aż zbrązowieją. Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami.
2.Ziemniaki ,najlepiej mączne, ugotować w łupinach ,obrać i przecisnąć przez praskę,albo po prostu utłuc. Ostudzić ,dodać zmiażdżony czosnek ,ocet i oliwę .
Przyprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać widelcem.
Skordalia ziemniaczana jest naprawdę smaczna ,jeżeli lubimy czosnek.
Komentarze