Krokiety z dorsza ze skordalią.

0 (0 ocen)

Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą.

Składniki:

  • 30dag dorsza
    20dag ziemniaków
    1 mała cebula
    1 łyżka pietruszki
    1 łyżeczka śmietana 18%
    1 jajko
    1/2 łyżeczki utłuczonego pieprzu
    sól
    cząber
    olej do smażenia
    Skordalia:
    Składniki.
    250g mącznych ziemniaków w łupinach
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka białego octu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól,pieprz czarny

Krokiety z dorsza ze skordalią. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z dorsza 1. Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc.
    Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop.,aż zbrązowieją. Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami.
  • Skordalia 2. Ziemniaki ,najlepiej mączne, ugotować w łupinach ,obrać i przecisnąć przez praskę,albo po prostu utłuc. Ostudzić ,dodać zmiażdżony czosnek ,ocet i oliwę .
    Przyprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać widelcem.
    Skordalia ziemniaczana jest naprawdę smaczna ,jeżeli lubimy czosnek.

Komentarze

Podobne przepisy