Krokiety z bulgurem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bulgur zdecydowanie podbił nasze serca

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 jajka
    5 łyżek mąki
    125 ml mleka
    125 ml wody gazowanej
    Farsz:
    250 g mielonego mięsa wieprzowego
    3/4 szklanki kaszy bulgur
    150 g boczniaków
    1 cebula
    1 łyżka masła
    150 g startej mozzarelli
    500 ml passaty pomidorowej
    1 ząbek czosnku
    szczypiorek

Krokiety z bulgurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z bulgurem 1. Naleśniki:

    Jajka dokładnie mieszamy z mąką,
    mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem),
    po ok. 2 min z każdej strony.

    Mięso mielone podsmażamy na suchej patelni.

    Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Boczniaki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy do kaszy wymieszanej z mięsem, studzimy.

    Kaszę, grzyby z cebulą i ser mieszamy (3/4 paczki), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety układamy w naczyniu żaroodpornym.


    Passatę mieszamy z pozostałą częścią sera i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos wylewamy na naleśniki i zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.


    Przed podanie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy