Krokiety ukraińskie

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Miałam okazję spróbować pierogów ukraińskich i bardzo mi zasmakowały. Postanowiłam zrobić krokiety z takim farszem. Smakują wspaniale!!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 250 ml mleka
    - 250 ml niegazowanej wody
    - 1 jajko
    - 250 g mąki pszennej
    - szczypta soli
    - 1 łyżka oleju
    Farsz:
    - 500 g ziemniaków
    - 300 g kapusty kiszonej
    - 2 cebule
    - sól i pieprz
    Dodatkowo:
    - jajka i bułka tarta wymieszana z mąką do panierowania

Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety ukraińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować najlepiej w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć i ostudzić. Kapustę ugotować, odcedzić, ostudzić, odcisnąć i drobno poszatkować. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Wyrobić ciasto i usmażyć naleśniki. Na ostudzone kłaść łyżką farsz i zawijać krokiety. Panierować i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z czystym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować