Krokiety te są tak samo atrakcyjną i pożywną potrawą jak te z dodatkiem mięsa. Będą one znakomitym dodatkiem do barszczu czerwonego. Doskonale smakują też same.
Składniki:
Składniki na 7-8 naleśników:
- 1 szklanka mąki,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Olej do smażenia
- Mąka, jajko i bułka tarta do panierki
Farsz twarogowo -jarmużowy:
- 1 duży jarmuż lub 2 mniej okazałe,
- 35 dag sera białego,
- Sól, pieprz ,
- 1 cebula,
- Olej
Krokiety twarogowo - jarmużowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto naleśnikowe, bez grudek.
Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki rumieniąc ciasto z obu stron.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ( około 2 łyżki ) i zwijamy krokiety.
Gotowe krokiety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
2.Jarmuż płuczemy, usuwamy grubsze części łodyg i gotujemy go lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Do miski przekładamy ser, dokładamy cebulę, jarmuż i przyprawiamy do smaku dokładnie mieszając masę. Farszem przekładamy naleśniki.
Komentarze