Krokiety ryżowe

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te krokiety są zdrowe, smaczne i proste do przyrządzenia. Z podanych składników wychodzi ich dość dużo.

Składniki:

  • ● 30 dag ryżu
    ● kostka bulionowa
    ● cebula
    ● łyżka oliwy z oliwek
    ● mielona papryka
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● 3 jajka
    ● bułka tarta
    ● pieprz
    ● sól
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż płuczemy pod bieżącą
    wodą. Następnie zalewamy
    3 szklankami wrzącej wody
    z dodatkiem kostki bulionowej. Gotujemy do miękkości (ok. 20
    minut). Studzimy.
  • 2. Cebulę obieramy, drobno
    kroimy, podsmażamy na oliwie,
    wsypujemy szczyptę papryki.
    Do ryżu dodajemy cebulę, natkę
    pietruszki, 2 jajka, 2-3 łyżki
    bułki tartej. Dokładnie mieszamy,
    doprawiamy.
  • 3. Z masy formujemy kotlety,
    obtaczamy w rozkłóconym jajku
    i bułce tartej. Na patelni
    rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy
    kotlety, smażymy na złoto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować