Krokiety pieczarkowo - warzywne

0 (0 ocen)

pyszne domowe krokieciki

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki
    2 jajka
    1 szk wody gazowanej
    3 szk mleka
    1 łyżeczka soli
    2 szczypty cukru
    3 szk mąki pszennej typ 450
    50 ml oleju
    1 łyżeczka kurkumy
    Farsz
    400 g pieczarek
    1 cebula
    1/2 cukinii
    2 garście świeżego szpinaku
    1/3 blanszowanego brokuła
    100 g sera feta
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    1/3 kostki masła
    Dodatkowo
    olej do smażenia
    bułka tarta do panierowania
    3 duże jajka
    50 ml mleka
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety pieczarkowo - warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki :
    Składniki ciasta dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Na gorącą patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron. Po usmażeniu kłaść jeden na drugi.
  • 2. Farsz :
    Pieczarki oczyścić. Na patelni roztopić masło. Pieczarki, cukinię i brokuła zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę po czym także wrzucić na patelnię i dalej smażyć. Szpinak umyć, osuszyć, posiekać i dodać do składników na patelni. Następnie po około minucie wyłączyć ogień pod patelnią i zetrzeć fetę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
  • 3. Krokiety :
    Na każdy naleśnik nakładać po porcji farszu, rozsmarować po naleśniku zostawiając dookoła miejsce bez farszu i zwijać dowolnie krokiety. Tak przygotowane krokiety maczać w jajku rozmąconym z mlekiem i odrobiną soli a następnie panierować w bułce tartej. Na patelnie wlać olej, rozgrzać go i smażyć na nim krokiety na złoty kolor. Podawać na gorąco, można podać do krokietów czerwony barszczyk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować