Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą)

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne krokiety w zdrowszej wersji

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na naleśniki (12 sztuk):
    1,5 szklanki mleka
    1,5 szklanki wody mineralnej
    2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie mieszana typ 1100 i 750)
    2 łyżki oleju
    ½ łyżeczki soli
    1 duże jajko

    Na farsz:
    0,7 kg kapusty kiszonej
    0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (u mnie łopatka)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    2 cebule
    natka pietruszki
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    majeranek
    pieprz
    sól

    Do panierowania i smażenia:
    ok 200g płatków gryczanych
    2-3 jajka
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać i pokroić.
  • 2. Mięso ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi.
  • 3. W tym czasie podgotować kiszona kapustę a następnie odsączyć.
  • 4. Kiedy składniki ostygną przemielić wszystko, dodać pokrojoną w kostkę, zeszkloną na patelni cebulę, dobrze wymieszać oraz doprawić majerankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
  • 5. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie dodać odpowiednio trochę wody lub mąki.
  • 6. Naleśniki posmarować farszem i zawinąć.
  • 7. Zawinięte krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku, opanierować w płatkach gryczanych i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować