Na naleśniki (12 sztuk):
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody mineralnej
2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie mieszana typ 1100 i 750)
2 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
1 duże jajko
Na farsz:
0,7 kg kapusty kiszonej
0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (u mnie łopatka)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
natka pietruszki
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
majeranek
pieprz
sól
Do panierowania i smażenia:
ok 200g płatków gryczanych
2-3 jajka
olej
Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać i pokroić.
2.Mięso ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi.
3.W tym czasie podgotować kiszona kapustę a następnie odsączyć.
4.Kiedy składniki ostygną przemielić wszystko, dodać pokrojoną w kostkę, zeszkloną na patelni cebulę, dobrze wymieszać oraz doprawić majerankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
5.Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie dodać odpowiednio trochę wody lub mąki.
6.Naleśniki posmarować farszem i zawinąć.
7.Zawinięte krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku, opanierować w płatkach gryczanych i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Komentarze