Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami leśnymi

4.41 (154 ocen)

  • 30 min

Wspaniały dodatek do czerwonego barszczu, samodzielnie też smakują wspaniale.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    25 dag mąki
    Sól
    Olej do smażenia
    Farsz:
    Pół kg kiszonej kapusty
    30 dag leśnych różnych grzybów(ja korzystałam z mrożonych, ale mogą być i suszone, wtedy należy dodać mniej)
    1 cebula
    Sól i pieprz do smaku
    2 plastry surowego boczku
    Ponadto
    2 jajka, bułka tarta i olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.41 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka roztrzep, dodaj mąkę, mleko, sól i zmiksuj na jednolitą masę. Smaż naleśniki na oleju.
    Farsz: kapustę ugotuj w garnczku, odcedź, wystudź. Grzyby – ja korzystałam z mrożonych, zagotuj, odcedź, wystudź. Plastry boczku pokrój w kostkę podsmaż, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż około 5 minut. Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę o grubym sitku. Dopraw solą i pieprzem. Można dodać vegety. Wymieszaj na jednolitą masę. Farsz rozłóż na naleśnikach, złóż brzegi do środka, dociśnij. 2 jajka roztrzep, zanurz w nim krokiety, następnie panieruj w tartej bułce. Usmaż na oleju na złoty kolor.

Porady

Jeśli nie ma leśnych grzybów możemy użyć pieczarek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować