Krokiety mięsne z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Takie właśnie krokiety ze słodkiej kapusty z dodatkiem pieczarek i mięsa drobiowego robi moja mama i robiła babcia. Smak kapusty jest praktycznie niewyczuwalny, ale farsz dzięki niej staje się bardziej puszysty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na ok. 20 naleśników
    (1 szklanka to 250 ml)
    • 2 szklanki mleka
    • 1 szklanka gorącej wody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżki oleju
    Farsz
    • 1 porcja naleśników z przepisu na naleśniki z serem
    • 1 mała kapusta biała
    • 2 nogi kurczaka
    • 500 g pieczarek
    • 1 duża cebula
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 2 liście laurowe
    • 5 sztuk ziela angielskiego
    Panierka
    • 2 jajka
    • 1 szklanka bułki tartej
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety mięsne z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki
    • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką.
    • Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać.
    • Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei.
    • Usmażyć ok. 20 naleśników, smarując patelnię pędzlem z olejem.
  • 2. • Kapustę poszatkować, zalać gorącą wodą i ugotować z 1 łyżką soli. Gotową wyjąć na durszlak. Po ostygnięciu przełożyć na gazę i bardzo dokładnie odcisnąć wodę. Zostanie jej naprawdę mało!
    • Nogi kurczaka zalać wodą i ugotować do miękkości z łyżeczką soli, liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotowane obrać z kości zostawiając skórę i mięso.
    • Cebulę posiekać i zeszklić na 3 łyżkach oleju.
    • Pieczarki umyć, pokroić w plastry i podsmażyć razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć, aż cała woda odparuje.
    • Zemleć w maszynce do mielenia o małych oczkach najpierw kapustę, pieczarki, na końcu kurczaka. Wsypać 1 łyżkę bułki tartej i zemleć, aż cała zawartość wyjdzie przez sitko.
    • Masę wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    • Na każdy naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu i składać krokiety - zawijać po dwa boki przeciwległe, a następnie złożyć na pół jak książkę.
    • Maczać krokiety w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.

Porady

Krokiety bez panierki można mrozić, a potem po rozmrożeniu panierować i smażyć. Jeśli zostanie farsz, również można go mrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować