Krokiety kapuściano-boczkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niby codzienne, ale jednak bardzo smaczne. Są tak dobre, że krokiety nie wymagają wykonania panierki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    Kapusta biała połowa główki
    Boczek wędzony 15 dag
    Cebula średnia
    Marchew średnia 2 sztuki
    Margaryna 2 łyżki
    Sól, pieprz, papryka mielona słodka, przyprawa uniwersalna do smaku

    Ciasto naleśnikowe:
    mleko1,5 szklanki
    jajo
    mąka 1,5 szklanki
    woda około 1,5 szklanki
    olej: 2 łyżki do ciasta
    sól do smaku

Krokiety kapuściano-boczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać trzepaczką rózgową wszystkie składniki ciasta (dodać składniki do miski według podanej kolejności).
    Ciasto zostawić, aby dojrzało na około 20 minut.
  • 2. Kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce.
    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie.
    Wymieszać kapustę z marchwią i podsmażoną cebulą. Zalać około pół szklanki wody i całość dusić.
    Boczek pokroić w drobną kostkę i obsmażyć do wytopienia tłuszczu i zrumienienia.
    Dodać boczek do kapusty.
    Farsz kapuściany dusić do miękkości i przyprawić: solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i przyprawa uniwersalna.
  • 3. Usmażyć na oleju naleśniki.
  • 4. Na naleśnik ułożyć farsz i zwinąć krokiety.
  • 5. Krokiety obsmażyć na oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy