Krokiety ekstrawaganckie

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zrobiłam te krokiety pierwszy raz na spotkanie rodzinne i zrobiły prawdziwą furorę. Zajadali się wszyscy prosząc o przepis.

  • 35 min

Składniki:

  • Andrut 5 arkuszy
    600 g ugotowanych ziemniaków ( puree ziemniaczane – ciepłe)
    5 udek drobiowych ugotować i zmielić
    350 g Pieczarek
    2 duże cebule
    3 jajka
    Tłuszcz do smażenia
    Bułka tarta do panierki

Krokiety ekstrawaganckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety ekstrawaganckie 1. Udka ugotować w wywarze (liść laurowy/ 8 ziarenek pieprzu/ 4 ziarenka ziela angielskiego/ dwa ząbki czosnku/ 2 kostki rosołowe bulion warzywny).obrać od kości i zmielić na maszynce do mięsa.
    Pieczarki kroimy i zasmażamy z cebulą.
  • Krokiety ekstrawaganckie 2. Układamy: Andrut na to rozsmarować ciepłe puree ziemniaczane następnie dajemy mięso zmielone i na samą górę pieczarki z cebulką. Zwijamy wszystko w roladę. Kroimy według uznania i upodobania pieczemy jak tradycyjne krokiety czyli w jajku i w bułce tartej.

Porady

Żeby przyspieszyć wykonanie dania można zaplanować i wykorzystać wcześniej ugotowane mięsko np. udka następnie jej obrać i zmielić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy