Krokiety ala mexikana

4.99 (166 ocen)

Nie codzienna alternatywa na farsz do krokietów , syta i bardzo smaczna.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe na 15-20 naleśników w zależności od grubości placków:
    4 jaja kurze ( najlepiej wiejskie)
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli
    Farsz:
    500g. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    4 kolorowe mini papryczki lub jedna zwykła
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych ( 450g.)
    1 puszka kukurydzy
    200g. tartego sera żółtego
    1 łyżka przyprawy chili con carne lub ok 3/4 łyżki ostrej papryki
    sól , pieprz
    masło lub olej do smażenia
    Panierka:
    3 jaja kurze ( najlepiej wiejskie)
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli i pieprzu
    2-3 szklanki bułki tartej
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety ala mexikana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Ciasto naleśnikowe:Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto łączymy razem za pomocą miksera lub trzepaczki.Ma mieć jednolitą , lekko gęstą konsystencję wg.potrzeby dodajemy mąki lub mleka.
    Patelnię ( u mnie 26cm.) rozgrzewamy , smażymy dość cienkie placki po parę sekund z każdej strony. ( mi wyszło 19 naleśników)
  • farsz 2. Farsz: Wszystkie warzywa myjemy , cebulę i czosnek obieramy.
    Na patelni rozgrzewamy masło/olej wkładamy mięso.
    Paprykę i cebulę kroimy w kostkę , dodajemy do lekko podsmażonego mięsa.
    Czosnek kroimy drobniutko , pomidory oraz kukurydzę odsączamy z zalewy-wszystkie składniki dokładamy na patelnie , doprawiamy , mieszamy co jakiś czas do odparowania wszystkich płynów i zarumienienia się składników.

  • z farszem 3. Na każdego naleśnika nakładamy ok 2-3 łyżki farszu , posypujemy serem żółtym.

  • zwinięte krokiety 4.
    Zwijamy naleśniki najpierw dół do środka , następnie boki na koniec w rulon.
  • smażone krokiety 5. Panierka:Jajka bełtamy z mlekiem solą i pieprzem , panierujemy naleśniki najpierw w jajkach a następnie w bułce tartej , smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
  • gotowe 6. Gotowe ,smacznego :)

Porady

Naleśniki lub farsz możemy sobie przygotować dzień wcześniej ponieważ całe danie jest dość pracochłonne. Krokiety super smakują z domowym lekko pikantnym barszczem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować