KROKIECIKI ZIEMNIACZANE (CROCCHETTE DI PATATE)

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pszepyszne ziemniaczane krokieciki mogą być ciekawą alternatywą do naszych tradycyjnych polskich krokietów. Będą również wyśmienicie smakowaćpodane z barszczykiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    150 g szynki
    2 jajka
    100 g potartego sera typ Parmez (lub innego twardego sera)
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej

    DODATKOWO:
    do panierki:
    100 ml mleka+3 jajka
    mąka
    bułka tarta
    sól

    do smażenia na głębokim tłuszczu
    olej arachidowy lub słonecznikowy

    do podania:
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Przystawki

Krokieciki ziemniaczane (crocchette di patate) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (najlepiej w skórce i później je obierać). Jeszcze ciepłe, przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać starty na drobnej tarce ser Parmezan, 2 jajka, szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dokładnie polączyć wszyskie składniki.
  • image-1ba9ph6 2. Przygotować panierkę w trzech talerzach.
    W pierwszym mąkę, w drugim jajka roztrzepana z mlekiem i szczyptą soli, w trzecim bulę tartą.
  • image-0w94oyt 3. Formować z ziemniaków podłużne pulpeciki w kształcie cylindrów. Panierować obtaczając każdy krokiecik najpierw w mące, później w mleku i na końcu w bułce tartej.
  • image-1ycl38f 4. Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju do uzyskania złotego kolru. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu podawać posypane odrobiną soli.
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować