Pszepyszne ziemniaczane krokieciki mogą być ciekawą alternatywą do naszych tradycyjnych polskich krokietów. Będą również wyśmienicie smakowaćpodane z barszczykiem.
1 godz. 30 min
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
150 g szynki
2 jajka
100 g potartego sera typ Parmez (lub innego twardego sera)
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
DODATKOWO:
do panierki:
100 ml mleka+3 jajka
mąka
bułka tarta
sól
do smażenia na głębokim tłuszczu
olej arachidowy lub słonecznikowy
Krokieciki ziemniaczane (crocchette di patate) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (najlepiej w skórce i później je obierać). Jeszcze ciepłe, przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać starty na drobnej tarce ser Parmezan, 2 jajka, szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dokładnie polączyć wszyskie składniki.
2.Przygotować panierkę w trzech talerzach.
W pierwszym mąkę, w drugim jajka roztrzepana z mlekiem i szczyptą soli, w trzecim bulę tartą.
3.Formować z ziemniaków podłużne pulpeciki w kształcie cylindrów. Panierować obtaczając każdy krokiecik najpierw w mące, później w mleku i na końcu w bułce tartej.
4.Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju do uzyskania złotego kolru. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu podawać posypane odrobiną soli.
Buon Appetito!
Komentarze