Krokieciki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonałe solo lub jako dodatek do zup

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 1kg.ziemniaków
    2 jajka
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    3/4 szklanki bułki tartej
    sól,pieprz,gałka muszkatołowa,imbir,zioła prowansalskie,papryka czerwona słodka do smaku
    2 ząbki czosnku
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia

Krokieciki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć,ugotować w mundurkach do miękkości w lekko osolonej wodzie.Przecedzić,ostudzić, obrać,przecisnąć dwukrotnie przez praskę.Wbić jajka i doprawić do smaku przyprawami.Pietruszkę posiekać ,czosnek obrać przecisnąć przez praskę wraz z bułką tartą dodać do ziemniaków.Wyrobić jednolitą masę (taka jak na kluski śląskie).Formujemy wałeczki ok.10cm.Obtaczamy w bułce tartej,smażymy na złoto-brązowy kolor.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy