krokieciki z pieczarkami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

przepis jest dla mnie szczególnie wazny ponieważ dostałam go od swojej cioci i wtedy jadlam pierwszy raz szpinak który mi sie kojarzył z przedszkolem i okropnym smakiem

  • 30 min

Składniki:

  • na ciasto naleśnikowe:
    2 jajka
    2 szklanki mąki
    1,5 szklanki mleka
    1,5 szklanki wody mineralnej
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy
    składniki na farsz szpinakowy:
    50 dag szpinaku posiekanego
    5 ząbków czosnku
    1 cebula
    2 łyżki śmietany
    10 dag margaryny
    sól pieprz do smaku
    farsz pieczarkowy :
    1 kg pieczarek
    2 cebule
    15 dag margaryny
    20 dag sera żółtego

Krokieciki z pieczarkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać aby nie było grudek i aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany.
    Farsz szpinakowy: cebulkę posiekać na bardzo drobna kostkę wrzucić do garnka na rozgrzana margarynę, czosnek przecisnąć przez praskę dodać do cebuli i dusić do miękkości dodać do tego szpinak i śmietanę a na końcu przyprawić do smaku.
    Farsz pieczarkowy:pieczarki opłukać pokroić na plastry zasypać sola i dusić do miękkości aż odparuje woda. cebule pokroić w piórka posolić i dusić do miękkości potem dodać pieczarki potem doprawić do smaku i wystudzić jak już będą zimne zetrzeć na tarce ser i wymieszać. Na usmażone naleśniki nałożyć pierw szpinak potem pieczarki zawijać i obtoczyć w jajku i w bułce i smażyć na gorącym oleju. SMACZNEGO :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy