przepis jest dla mnie szczególnie wazny ponieważ dostałam go od swojej cioci i wtedy jadlam pierwszy raz szpinak który mi sie kojarzył z przedszkolem i okropnym smakiem
30 min
Składniki:
na ciasto naleśnikowe:
2 jajka
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody mineralnej
szczypta soli
2 łyżki oliwy
składniki na farsz szpinakowy:
50 dag szpinaku posiekanego
5 ząbków czosnku
1 cebula
2 łyżki śmietany
10 dag margaryny
sól pieprz do smaku
farsz pieczarkowy :
1 kg pieczarek
2 cebule
15 dag margaryny
20 dag sera żółtego
Krokieciki z pieczarkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać aby nie było grudek i aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany.
Farsz szpinakowy: cebulkę posiekać na bardzo drobna kostkę wrzucić do garnka na rozgrzana margarynę, czosnek przecisnąć przez praskę dodać do cebuli i dusić do miękkości dodać do tego szpinak i śmietanę a na końcu przyprawić do smaku.
Farsz pieczarkowy:pieczarki opłukać pokroić na plastry zasypać sola i dusić do miękkości aż odparuje woda. cebule pokroić w piórka posolić i dusić do miękkości potem dodać pieczarki potem doprawić do smaku i wystudzić jak już będą zimne zetrzeć na tarce ser i wymieszać. Na usmażone naleśniki nałożyć pierw szpinak potem pieczarki zawijać i obtoczyć w jajku i w bułce i smażyć na gorącym oleju. SMACZNEGO :)
Komentarze