Krokieciki ryżowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie kuchni francuskiej. Podaję je ze zmiksowanymi z cukrem truskawkami.

Składniki:

  • ● 20 dag ryżu
    ● 2 szkl. mleka
    ● cukier waniliowy
    ● 10 dag cukru pudru
    ● ok. 8 dag owoców kandyzowanych
    ● 2 rozkłócone jajka
    ● 5 dag bułki tartej
    ● 5 dag mąki
    ● olej do smażenia

Krokieciki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy ok. 3 minut.
    Odcedzamy, wsypujemy
    do wrzącego mleka.
    Gotujemy 30 minut, od czasu
    do czasu mieszając. Po
    15 minutach dodajemy cukry,
    a pod koniec owoce.
    Mieszamy. Studzimy.
  • 2. Z masy ryżowej formujemy
    małe krokiety. Obtaczamy
    w mące, jajkach i bułce.
    Smażymy w głębokim oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy