Krokieciki

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Czasochłonne, ale pyszne :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mleka
    mąka
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    przyprawy:
    sól, zioła prowansalskie, czosnek, mielony kminek
    farsz:
    30-40 dkg ugotowanego mięsa
    (wieprzowe, drobiowe, co kto woli)
    30 dkg pieczarek
    30 dkg kapusty kiszonej
    2 duże cebule
    1 jajo
    przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona
    jajko i bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Krokieciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśnik na patelni 1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe o odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażyć krótko, żeby potem nie pękały.
  • Farsz do krokietów 2. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i smażyć do odparowania wody. Cebule posiekać i podsmażyć. Kapustę kiszoną odgotować i drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać z jajkiem i przyprawami.
  • naleśnik z farszem 3. Jajko roztrzepać z dodatkiem mleka i przypraw.
    Na naleśniki nakładać farsz...
  • Panierowanie 4. ... zwijać, maczać w jajku i panierować w bułce.
  • Smażenie krokietów 5. Smażyć na rozgrzanej patelni na ciemnozłoty kolor.
  • Krokiety 6. Podawać gorące z czerwonym barszczykiem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Farsz mięsny Mięso Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować