Krojone ogórki w zalewie

4.46 (160 ocen)

  • 40 min

Ogórki krojone są bardzo fajne zimą do obiadu. Robiąc je wykorzystuję ogórki nieforemne które do kiszenia się nie nadają.

  • 40 min

Składniki:

  • ogórki zielone
    1 litr wody
    1/3 szklanki octu
    1 płaska łyżka soli
    1 łyżka cukru czubata
    1 łyżka gorczycy
    1 marchewka
    1 cebula mała
Wystaw ocenę:

4.46 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Krojone ogórki w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam wodę, dodaję ocet, cukier, sól, gorczycę pokrojoną cebulkę, plastry marchewki i zalewę zagotowuję. Odstawiam do ostygnięcia. Ogórki obieram i kroję w plastry. Przekładam do zimnej zalewy i odstawiam na godzinę. Przekładam do słoików plastry ogórka i marchewki,, dolewam zalewę i zakręcam słoiki. Słoiki zagotowuje pięć minut. Po wyjęciu ich z garnka odwracam do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Zalewa Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować