Krojone mielone

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często zagląda do nas rodzina i wtedy jest nas więcej do wykarmienia.

Składniki:

  • ● 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
    ● 3 duże czerstwe bułki
    ● 2 duże cebule
    ● 6 jajek
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    ● olej
    ● bułka tarta
    ● 2 łyżki majeranku
    ● keczup
    Sos:
    ● 10-13 pieczarek
    ● 25 ml śmietanki 30-proc.
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    ● łyżka mąki
    ● olej

Krojone mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, siekamy
    i smażymy na oleju. Bułki
    namaczamy, odciskamy
    i rozdrabniamy. Mięso mieszamy
    z jajkami, bułkami
    i cebulą. Doprawiamy. Formujemy
    3 kotlety w kształcie
    bagietki. Wkładamy do
    brytfanki. Posypujemy bułką
    i polewamy olejem. Pieczemy
    godzinę w 180 °C.
  • 2. Sos: pieczarki oczyszczamy
    i kroimy w plasterki, podsmażamy
    w garnku na oleju.
    Wlewamy 1/2 l wody, gotujemy.
    Dodajemy śmietankę,
    doprawiamy i zagotowujemy.
    Zagęszczamy mąką.
  • 3. Kotlety kroimy w plastry,
    polewamy sosem pieczarkowym
    i keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy