Kringel po polsku z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagrzać, dodać drożdże i cukier , wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, olej i powoli wlać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, ciasto mieszać długo aż wyrobi się i będzie gładkie. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
Do sera dodać wszystkie składniki i utrzeć mikserem na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na 3 części , rozwałkować cienko prostokątne placki i rozsmarować całe nadzienie cieniutko. Zrolować placek , spłaszczyć nieco i przeciąć ostrym nożem wzdłuż, zwinąć warkocz przekręcając tak by przecięta strona była na zewnątrz. Na papierze ułożyć w wieńce posypać wiórkami kokosowymi i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec ok 35 min.. aż do pięknego zrumienienia.
2.Zrobiłam jeszcze inną wersję.
Kringel kakaowy z orzeszkami
Nadzienie ze 150 g masła 3 łyżki cukru brązowego trzcinowego 3 łyżeczki kakao, 3 kropelki aromatu rumowego- utrzeć. Do posypania tłuczone orzeszki..
Posmarowane ciasto posypać orzeszkami i zwijać. przed pieczeniem posypać orzeszkami i brązowym cukrem
3.sposób wykonania
Porady
Edytowalam przepis by dodać porady i nowy sposób nadzienia.
Komentarze