Kringel po Polsku z serem

5 (144 ocen)

  • 40 min

Pyszne ciasto drożdżowe wykonane na sposób Estoński ale zupełnie po Polsku

  • 40 min

Składniki:

  • 900g mąki
    400 ml mleka
    80 g drożdży
    4 łyżki cukru
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka soli
    3 żółtka

    nadzienie serowe
    250 g sera
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wiórek kokosowych
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    aromat cytrynowy
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kringel po polsku z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kringel po Polsku z serem 1. Mleko zagrzać, dodać drożdże i cukier , wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, olej i powoli wlać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, ciasto mieszać długo aż wyrobi się i będzie gładkie. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
    Do sera dodać wszystkie składniki i utrzeć mikserem na jednolitą masę.
    Ciasto podzielić na 3 części , rozwałkować cienko prostokątne placki i rozsmarować całe nadzienie cieniutko. Zrolować placek , spłaszczyć nieco i przeciąć ostrym nożem wzdłuż, zwinąć warkocz przekręcając tak by przecięta strona była na zewnątrz. Na papierze ułożyć w wieńce posypać wiórkami kokosowymi i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec ok 35 min.. aż do pięknego zrumienienia.
  • kringel kakaowy z ozeszkami 2. Zrobiłam jeszcze inną wersję.
    Kringel kakaowy z orzeszkami

    Nadzienie ze 150 g masła 3 łyżki cukru brązowego trzcinowego 3 łyżeczki kakao, 3 kropelki aromatu rumowego- utrzeć. Do posypania tłuczone orzeszki..

    Posmarowane ciasto posypać orzeszkami i zwijać. przed pieczeniem posypać orzeszkami i brązowym cukrem
  • sposób wykonania 3. sposób wykonania

Porady

Edytowalam przepis by dodać porady i nowy sposób nadzienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować