Krewetkowe szaszłyki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Kolorowe danie, które pobudza zmysły :o)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - krewetki królewskie: 20 sztuk
    - imbir mielony: 1 szczypta
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - kostka rosołowa warzywna: 0.5 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - oliwa extra virgine: 2 łyżki
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - schab bez kości: 20 dekagramów
    - mąka pszenna: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetkowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie smażymy drobno pokrojony czosnek ok 2 min. Następnie dodajemy krewetki i przykrywamy.
  • 2. W 100ml ciepłej wody rozpuszczamy pół kostki rosołowej, dodajemy imbir i mieszamy. Zalewamy krewetki i dusimy, aż płyn się zredukuje. Można posypać świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Paprykę oraz cebulę kroimy w kawałki nadające się do wbicia na patyczki od szaszłyków. Podduszone krewetki wraz z papryką, cebulą i ewentualnie jakimś mięsem (ja użyłem schabu) nadziewamy na kijki.
  • 4. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok 30 min (aż papryka i cebula zaczną się przypiekać). Sosem powstały po duszeniu krewetek ( można w razie potrzeby zagęścić mąką) można polać gotowe szaszłyki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować