Krewetki z orzechami pecan i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na szybki pyszny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 20-25 dag dużych krewetek, mogą być mrożone
    2-3 plasterki cytryny
    pół papryczki chili
    łyżka śmietany
    ząbek czosnku
    sól morska
    pieprz kolorowy
    natka pietruszki
    garść orzechów pecan

    ok. pół kg zielonej fasolki szparagowej, może być mrożona
    łyżka masła
    vegeta do smaku
    opcjonalnie trochę miodu

Krewetki z orzechami pecan i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę dusimy na maśle, dodajemy kilka łyżek wody i vegetę, możemy dodać trochę miodu do smaku i dusimy ok. 10 - 15 minut. Fasolka powinna zostać lekko chrupiąca.
  • 2. Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła dodajemy posiekany czosnek, drobno pokrojoną chili i plasterki cytryny. Dodajemy krewetki dusimy ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę. Dodajemy pietruszkę, sól i pieprz do smaku.
  • 3. Na suchej patelni prażymy pokrojone orzechy pecan.
  • 4. Na talerz wykładamy fasolkę, następnie uduszone krewetki, wierzch posypujemy uprażonymi orzechami.

Porady

Zamiast prażonych orzechów wierzch możemy posypać prażonym siemieniem lnianym lub sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy