Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki

4.48 (186 ocen)

  • 30 min

Bardzo proste i szybkie danie, na romantyczną przystawkę lub szybkie i proste tapas.

  • 30 min

Składniki:

  • - krewetki świeże Tiger Prawn - krewetki tygrysie 500 g lub opakowanie mrożonych
    - 5 ząbków czosnku
    - pęczek natki pietruszki
    - 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    - 100 ml białego wytrawnego wina
    - 2 łyżki stołowe dobrego masła
    - sok z cytryny
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marynujemy krewetki, jeśli nie mamy świeżych to mrożone wcześniej
    rozmrażamy, wodę zachowujemy. Do miski wlewamy oliwę, 2 ząbki
    czosnku pokrojone w plasterki i kawałki cytryny z której wyciskamy sok
    (sok zachowamy na później) i marynujemy od 30 minut do 2 godzin.

    Na patelnię wlewamy trochę oliwy i plasterki czosnku z 3 ząbków, gdy
    patelnia zacznie się rozgrzewać i zacznie pachnieć powoli czosnkiem
    dodajemy nasze krewetki z marynatą. Chwilę dusimy i dodajemy wino
    białe, sok z cytryny i wodę z rozmrażania krewetek. Wszystko redukujemy
    dla uzyskania smakowitego sosu. Solimy, ewentualnie dodajemy pieprz,
    chili, ulubione zioła, doprawiamy do smaku.

    Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajmy kawałki masła, aby powoli topniały i
    posypujemy wszystko natką pietruszki. Podajemy całość na patelni na
    środku stołu, bądź możemy rozłożyć na grzankach, wtedy nasze grzanki
    wchłoną sos. Możemy dodać prosty mix sałat, albo samą rukolę.

Porady

Jeżeli nie posiadasz świeżych krewetek, dzień wcześniej wyjmij mrożone krewetki na sito w misce i zostaw na noc w lodówce, woda która nam się zbierze ma dużo smaku, dodamy ją w połowie smażenia, aż wyparuje, a pozostanie wspaniały smak. Pamiętajmy, że czosnek ma się "rozgrzać" na patelni, a nie spalić - popsuje całkowicie smak. Jeśli jest dużo wody z rozmrażania, możemy ja zredukować, aby zostało jakieś 100 ml. Najlepiej mieć wszystkie składniki naszykowane, gdyż danie się robi bardzo szybko i można je zrobić na oczach innych gości, żeby zyskało więcej smaku i efektu możemy podlać je alkoholem, koniakiem bądź whisky i podpalić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Krewetki tygrysie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Masz ochotę na inne pomysły na krewetki, mule lub kalmary? Sprawdź przepisy na owoce morza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować