Krewetki w sosie maślano-czosnkowym z dodatkiem białego wina

4.49 (154 ocen)

  • 10 min

Najprostszy i najpyszniejszy przepis na przygotowanie krewetek.

  • 10 min

Składniki:

  • 500 g krewetek królewskich
    1 chili ( mała papryka ostra )
    5 ząbków czosnku
    Łyżka oliwy,
    2 łyżki masła
    kieliszek białego wytrawnego wina
    sól , pieprz do smaku
    1 cytryna,
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym z dodatkiem białego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki królewskie – świeże gotuję w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyszczę je ze skorupek.
  • 2. Chili rozciąć , oczyścić z nasionek ( są diabelnie ostre) i pokroić w małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli.
  • 3. Po chwili dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 - minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze). Na półmisek wykładamy uduszone krewetki z sosem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki tygrysie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Wam to danie, sprawdźcie też inne przepisy na krewetki tygrysie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować