Krewetki w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 15 min

Delikatny smak krewetek otoczony sosem z majonezu i ketchupu powoduje komfort smakowy, ostrość cebuli otoczona kwaskowatym smakiem hiszpańskich pomidorów doskonale uzupełnia się z aksamitem krewetek:)

  • 15 min

Składniki:

  • 250 gram krewetek koktajlowych
    250 gram pomidorów koktajlowych (najlepiej hiszpańskich)
    1 średnia cebula
    4 łyżki stołowe majonezu (jeśli jest możliwość najlepszy jest majonez kętrzyński)
    4 łyżki stołowe ketchupu
    2 grzanki z ciemnego chleba tostowego
    Sól morska, pieprz do smaku
    Odrobina soku z cytryny

Krewetki w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krewetki w pomidorach 1. Krewetki rozmrozić, osuszyć, włożyć do salaterki. Pomidory pokroić w ćwiartki, oprószyć solą morską i pieprzem umieścić w misce. Cebulę posiekać bardzo drobno i również oprószyć solą, wymieszać z pomidorami. Majonez zmieszać z ketchupem na jedną gładką masę. Zalać nią krewetki i razem wymieszać, wcisnąć odrobinę cytryny do pogłębienia smaku. W miedzy czasie do tostera wstawić pieczywo. Zapiec do uzyskania chrupkości. Grzanki pokroić wzdłuż w słupki o grubości około 1,5 cm
    W drugim etapie w salaterkach, w których będziemy serwować danie ułożyć pomidory zmieszane z cebulą, na nie ułożyć krewetki zmieszane wcześniej z masą majonezowo-ketchupową. Na wierzchu ozdobnie rozłożyć słupki z grzanek.

Porady

Serwować z lampką półwytrawnego lekkiego białego wina które doskonale pasuje do tego dania. Potrawa jest tania. Przygotowanie jej jest bardzo szybkie i proste. Czas przyrządzenia nie przekracza 15 minut. Polecam na przekąskę lub lekką kolację

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy