Krewetki w pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Krewetki tygrysie podane w miseczkach z pomarańczy

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 20 dag krewetek tygrysich, mogą być mrożone
    sok z jednej pomarańczy
    3-4 pomarańcze
    pęczek natki pietruszki
    ząbek czosnku
    połowa chili
    sól morska
    trochę miodu,
    pieprz kolorowy
    łyżka masła
    2 łodygi selera naciowego

Krewetki w pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze ścinamy. Wydrążamy miąższ, tak by powstały miseczki.
  • 2. Krewetki przekładamy do miski, zalewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy miód, pokrojoną pietruszkę, zmiażdżony ząbek czosnku, miód, sól, pieprz, pokrojone chili i seler naciowy. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
  • 3. Na patelni topimy masło, wrzucamy krewetki i dusimy ok. 5-7 minut.
  • 4. Uduszone krewetki przekładamy do wydrążonych pomarańczy od razu podajemy.

Porady

Miąższ z wydrążonych pomarańczy możemy wykorzystać robiąc np. krem pomarańczowy: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/deser-marengowy-z-lekkim-kremem-pomaranczowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy