Krewetki tygrysie podane w miseczkach z pomarańczy
30 min
Składniki:
ok. 20 dag krewetek tygrysich, mogą być mrożone
sok z jednej pomarańczy
3-4 pomarańcze
pęczek natki pietruszki
ząbek czosnku
połowa chili
sól morska
trochę miodu,
pieprz kolorowy
łyżka masła
2 łodygi selera naciowego
Krewetki w pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze ścinamy. Wydrążamy miąższ, tak by powstały miseczki.
2.Krewetki przekładamy do miski, zalewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy miód, pokrojoną pietruszkę, zmiażdżony ząbek czosnku, miód, sól, pieprz, pokrojone chili i seler naciowy. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
3.Na patelni topimy masło, wrzucamy krewetki i dusimy ok. 5-7 minut.
4.Uduszone krewetki przekładamy do wydrążonych pomarańczy od razu podajemy.
Porady
Miąższ z wydrążonych pomarańczy możemy wykorzystać robiąc np. krem pomarańczowy:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/deser-marengowy-z-lekkim-kremem-pomaranczowym
Komentarze