Krewetki w marynacie z imbiru smażone w cieście

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Krewetki to prawdziwy rarytas,są smaczne lekkostrawne,ich mięso w smaku przypomina nasz drób,te w imbirowo-pomarańczowej marynacie i cieście są chrupiące i smaczne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 30 dag krewetek tygrysich

    Marynata:
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka miodu
    100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    2 łyżki sosu sojowego
    1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta przyprawy "pięć smaków"

    Ciasto:
    1 jajko
    5 dag mąki pszennej
    2 łyżki oliwy
    sól do smaku
    biały pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy

Krewetki w marynacie z imbiru smażone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krewetki 1. Krewetki rozmrozić usunąć ogonki,zostawić samo mięso.
  • W marynacie 2. Przygotować marynatę-czosnek obrać przecisnąć przez praskę wymieszać z solą wlać sok pomarańczowy,sojowy,oraz miód wymieszać dodać drobno starty świeży imbir ,zalać krewetki i wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
  • Ciasto 3. Przygotować ciasto: Jajko roztrzepać z mąką szczyptą soli pieprzu i oleju dodać proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować na gęste ciasto
  • Smażymy 4. krewetki osączyć z zalewy zanurzać w cieście i smażyć na oleju z obu stron na rumiany kolor -około 3-4 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować