krewetki na sałacie z mango

0 (0 ocen)

Pyszne, świeże i lekkie

Składniki:

  • krewetki- około 6 sztuk większych (polecam Vannamei lub tygrysie) na osobę
    mix sałat
    mango
    granat (opcjonalnie)
    kiełki- najlepiej rzodkiewki
    natka pietruszki
    czosnek
    sos słodko- ostry, ewentualnie ostra papryka w proszku
    pomidory
    masło
    olej- 2 łyżki
    woda- 2/3 łyżki
    zioła do sałatek

Krewetki na sałacie z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myjemy. Dodajemy kiełki i mieszamy z sałatą. Mango kroimy w kostkę i wraz z granatem dorzucamy do sałaty. Olej, wodę i zioła do sałatek łączymy. Odstawiamy.
  • 2. Krewetki obieramy z pancerzy jeśli jest taka możliwość (przy mrożonych może nie być, wtedy trzeba obierać podczas jedzenia). Przy świeżych należy pamiętać także o usunięciu jelit na grzbiecie.
    Na maśle podsmażamy czosnek, pomidory, dorzucamy krewetki (jeśli są mrożone najlepiej odlewać wodę)- w zależności od rodzaju i wiekości smażymy odpowiednią ilość czasu, podelwamy sosem słodko- ostrym, dodajemy dużą ilość pietruszki, zdejmujemy z patelni.
  • 3. Jeszcze raz mieszamy powstały sos, polewamy nim sałątę, rozkładamy na talerze i nakładamy na to krewetki.

Porady

Należy pamiętać, aby krewetek nie smażyć zbyt długo, wystarczy im kilka minut na patelni inaczej będą twarde. Do sałatki idealnie pasują czosnkowe grzanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy