Kremowy sernik z powidłami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie jest specjalnie pracochłonny, trzeba jednak troszkę na niego poczekać. Warto.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • MASA SEROWA:
    - twaróg tłusty trzykrotnie mielony: 250 gramów
    - twaróg półtłusty trzykrotnie mielony: 250 gramów
    - serek mascarpone: 500 gramów
    - duże jajka: 4 sztuki
    - budyń waniliowy: 3 łyżki
    - cukier puder: 1.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - aromat waniliowy: 2 łyżeczki
    - śmietanka kremówka: 7 łyżek
    SPóD:
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mąka krupczatka: 0.33 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - miekkie masło: 125 gramów
    - proszek do pieczenia (płaska): 1 łyżeczka
    - cukier: 2.5 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    WIERZCH:
    - powidła (najlepiej domowe): 0.67 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Kremowy sernik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy, dodajemy kakao, proszek, cukier. Mieszamy. Siekamy z miękkim masłem, dodajemy jajko. Szybko zagniatamy. Rozwałkowujemy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy szczelnie pergaminem. Przekładamy ciasto i palcami poprawiamy niedociągnięcia. Podpiekamy w 180 st. ok. 15 minut.
  • 2. Twaróg z mascarpone, mieszamy mikserem na średnich obrotach. Pojedynczo wbijamy jajka. Następnie po troszeczku wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz budyń. Na koniec wlewamy aromat i kremówkę.
  • 3. Powidła miksujemy blenderem (będą gładkie i nabiorą lekkości).
  • 4. Spód chłodzimy prawie całkowicie (jeśli za długo będzie czekał na masę serową- stwardnieje).Wykładamy masę. Na wierzchu wykładamy łyżeczką powidła (robiąc małe kleksy, następnie łączymy je ze sobą wykałaczką).
  • 5. Wstawiamy do drugiej brytfanki do połowy wypełnionej wrzątkiem. Pieczemy w 180 st. przez pierwsze 15 minut, a przez kolejne 90 minut w 120 st. po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na 15 minut w środku. Następnie uchylamy drzwiczki. Po kolejnych 15 minutach wyjmujemy sernik i zdejmujemy obręcz. Wstawiamy na noc do lodówki
  • 6. Jeśli jesteśmy pewni co do szczelności tortownicy, nie musimy jej wykładać pergaminem, wystarczy posmarować jej boki masłem przed wyłożeniem sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować