Kremowy sernik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki mieszamy, dodajemy kakao, proszek, cukier. Mieszamy. Siekamy z miękkim masłem, dodajemy jajko. Szybko zagniatamy. Rozwałkowujemy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy szczelnie pergaminem. Przekładamy ciasto i palcami poprawiamy niedociągnięcia. Podpiekamy w 180 st. ok. 15 minut.
2.Twaróg z mascarpone, mieszamy mikserem na średnich obrotach. Pojedynczo wbijamy jajka. Następnie po troszeczku wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz budyń. Na koniec wlewamy aromat i kremówkę.
3.Powidła miksujemy blenderem (będą gładkie i nabiorą lekkości).
4.Spód chłodzimy prawie całkowicie (jeśli za długo będzie czekał na masę serową- stwardnieje).Wykładamy masę. Na wierzchu wykładamy łyżeczką powidła (robiąc małe kleksy, następnie łączymy je ze sobą wykałaczką).
5.Wstawiamy do drugiej brytfanki do połowy wypełnionej wrzątkiem. Pieczemy w 180 st. przez pierwsze 15 minut, a przez kolejne 90 minut w 120 st. po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na 15 minut w środku. Następnie uchylamy drzwiczki. Po kolejnych 15 minutach wyjmujemy sernik i zdejmujemy obręcz. Wstawiamy na noc do lodówki
6.Jeśli jesteśmy pewni co do szczelności tortownicy, nie musimy jej wykładać pergaminem, wystarczy posmarować jej boki masłem przed wyłożeniem sera.
Komentarze