Kremowy sernik z brzoskwiniami

4.5 (180 ocen)

Ten sernik zna chyba każdy. Ja proponuję moją wersję z serkiem mascarpone zamiast masła, przez co masa serowa jest niesłychanie delikatna i kremowa.

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    masło 250 g /może być także margaryna/
    żółtka 5 szt.
    mąka tortowa 3 szklanki
    cukier puder 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Składniki masy serowej:
    twaróg mielony 1 kg
    budyń śmietankowy /proszek/ 2 łyżki*
    serek mascarpone 125 g**
    jajka 3 szt.
    cukier puder ¾ szk.

    Ponadto:
    brzoskwinie w syropie 400 g
    białka 5 sztuk
    cukier puder ¾ szk.

Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Kremowy sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: masło ucieram z cukrem pudrem, następnie dodaję po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Teraz obroty przestawiam na najniższe i dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Rękami z ciasta robię kulę i dzielę ją na dwie części, owijam w folię i wkładam do zamrażarki, aby stwardniało na tyle, bym mogła je zetrzeć na tarce /u mnie trwało to 2 godziny/.
  • 2. MASA SEROWA: jajka miksuję z cukrem pudrem, dodaję proszek budyniowy oraz porcjami maskarpone i twaróg, cały czas miksując.
  • 3. Brzoskwinie dokładnie osączam na sitku, połówki kroję na mniejsze kawałki. Białka i szczyptę soli ubijam na sztywno, pod koniec ubijania porcjami dodając cukier puder.
  • 4. Blaszkę o wymiarach 21x32 cm wykładam papierem do pieczenia.
    Wyjmuję jedną część ciasta z zamrażarki i ścieram je na tarce na spód formy. Następnie wykładam masę serową, układam pokrojone brzoskwinie, na to nakładam ubitą pianę. Na wierzch ścieram na tarce drugą część ciasta.
  • Kremowy sernik z brzoskwiniami 5. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 50 minut. Studzę przez chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.

Porady

*zamiast budyniu może być także mąka ziemniaczana **zamiast mascarpone możemy dać miękkie masło ***myślę, że można też dać więcej brzoskwiń, ja daję tylko 1 puszkę, bo wolę, aby to ser był dominującym smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować