Kremowy sernik chałwowy z białą czekoladą, kajmakiem i orzechami ziemnymi

4.49 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dodaję przepis na wyjątkowy sernik na kruchym spodzie, z bardzo kremowym i delikatnym wnętrzem. Wierzch udekorowałam gotową masą kajmakową i posypałam orzeszkami ziemnymi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki: (forma średnica ok. 22 cm)
    Spód:
    1 szkl. mąki
    90 g masła
    1 żółtko
    2 łyżki cukru pudru

    Masa serowa:
    1 kg twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie lub twarogu z wiaderka
    100 g białej czekolady
    1-2 łyżki domowego ekstrakty z wanilii
    100 g chałwy np. waniliowej
    4 jajka
    3/4-1 szkl. cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    2-3 łyżki marmolady
    1 łyżka kakao
    1/2 opakowania masy kajmakowej np. HELIO
    garść orzechów ziemnych np. HELIO
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremowy sernik chałwowy z białą czekoladą, kajmakiem i orzechami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód tortownicy o śr. 22 cm lub zbliżonych wymiarach, uszczelniamy folią aluminiową nawet 2 warstwami. Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto. Szybko wyrabiamy, wykładamy nim równo spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 10-15 min. Schłodzony spód podpiekamy w piekarniku przez ok. 10-15 min. w temp. 180°C. Przyrumieniony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ostudzony spód smarujemy kilkoma łyżkami twardej marmolady i opcjonalnie posypujemy łyżeczką kakao.
  • 2. Masa serowa:
    Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Chałwę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy ze sobą tylko do połączenia składników. W razie potrzeby masę serową można dosłodzić. Masę przelewamy na podpieczony spód.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy gorącą wodę około 1-1,5 l i wstawiamy do piekarnika na najniższy poziom. Na środkowy poziom piekarnika wkładamy formę z sernikiem i pieczemy około 50-60 min. Sernik jest upieczony gdy nie faluje, ale nadal drży. Sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do jego całkowitego wystygnięcia. Ostudzony wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia lekko podgrzewamy masę krówkową i równo smarujemy nim sernik, a następnie posypujemy go wg. uznania orzeszkami ziemnymi.

Porady

*wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować